İçeriğe geç

Antolojik Tezkireler Nelerdir

Antolojik tezkire nedir?

Sultan toplantılarına katılan ve döneminin büyük şairleriyle aynı mekanı paylaşan ve onları daha yakından tanıma fırsatı bulan bir sanatçıdır. Tezkire başlangıçta İran’da bir tür biyografik eser olarak yazılmış olsa da daha sonra diğer İslam ülkelerinde yaygın olarak dağıtılan edebi bir üründür.

Şuara tezkireleri nelerdir?

Şairlerin biyografilerinden oluşan tezkirelere “Şuara tezkireleri” denir ve genellikle şairlerin adları veya mahlasları dikkate alınarak alfabetik olarak düzenlenir. Nadir örnekler olmasına rağmen şairler dışındaki sanatçılar için de biyografiler yazılmıştır.

16 yy tezkireleri nelerdir?

Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair tezkireleri – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; tezkirelerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların tezkireleri verilmiş ve analizler tezkireler üzerinden yapılmıştır.

Tezkireler kaç bölümden oluşur?

Antik çağlarda önemli kişilerin, özellikle şairlerin hayatlarının anlatıldığı; eserlerinden örneklerin verildiği bir nesir türüdür. Tezkiralar da günümüzün biyografik-antolojik eserlerine benzer şekilde bir tür edebi-tarihsel eser olarak düşünülebilir. Tezkiralar üç bölümden oluşur.

Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?

Şair biyografilerinin yer aldığı tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.

Türk edebiyatının ilk tezkiresini kim yazmıştır?

XV. Ali Şîr Nevâyî’nin 19. yüzyılda yazdığı Mecâlisü’n-Nefâis, Türk şairleri hakkında bilgi veren Türkçe yazılmış ilk risaledir. XVI. Anadolu’da 19. yüzyılda yazılan ilk tezkire ise Sehî Bey’in Heşt Bihişt’idir (İpekten, 1986: 21).

Tezkire-i Şuara kimin eseri?

Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.

Latifi tezkiresi kimin eseri?

1. Tezkiretü’ş-şuarâ. Latîfî’nin en önemli eseri olup, Tezkire-i Sehî’den sonra Anadolu topraklarında yazılmış ikinci tezkire olup, bir mukaddime, üç bölüm ve bir hatimden oluşmaktadır.

Zübdetü L eşar ne demek?

Antoloji niteliğinde olan Kafzâde Fâizî’nin (ö. 1031/1622) Tezkiresi, XVII. yüzyılda Osmanlı şairleri ve şiir ortamı hakkında bilgi vermesinin yanı sıra şiirlerinden alıntı örneklerinin bolluğuyla da dikkat çekmektedir.

Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?

Güfti’nin Teşrifatü’ş-Şuara adlı anıları 16. yüzyılda yazılmıştır. 16. yüzyıl biyografilerinden farklı olarak, Kafzade Faizi’nin Zübdetü’l-Eşar adlı eserinden sonra 17. ve 18. yüzyıl biyografileri daha kalitelidir.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Meşairü Ş Şuara kimin?

Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-şuarâ adlı hatırasıdır. Eser 1568’de tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuara, 426 şairin tanıtımı ve biyografilerinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi hatıralarını kendine özgü bir üslupla yazmıştır.

Şuara tezkireleri ne demek?

TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ-Yİ MEVLEVİYYE. Esrâr Dede’nin (d.? – ö. 1211/1796) Mevlevi şairlerinin biyografilerini anlattığı eseri.

Divan edebiyatında tezkire nedir?

Arapça bir kelime olan tezkire, hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.

İlk biyografi örneği nedir?

Antik Yunan’da Plutarkhos’un hayatı biyografilerin başlangıcı olarak gösterilir. 17. yüzyılda İngiltere’de William Roper tarafından yazılan Thomas Moore biyografisi ve 18. yüzyılda Samuel Johnson ve James Boswell tarafından yazılanlar bu türün ilk önemli örnekleri arasındadır.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

Tezkire metin türü nedir?

Arapça bir kelime olan tezkire, hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Tezkiretü Ş Şuara kimin eseridir?

TEZKİRETÜ’Ş-ŞU’ARÂ (HASAN ÇELEBİ) 16. yüzyılda Anadolu coğrafyasında yazılan beşinci şairin anıları. 1586 yılında yazılan eser Kınalı-zâde Hasan Çelebi Tezkiresi veya Tezkiretü’ş-şu’arâ olarak bilinmektedir. Tezkiretü’ş-Şu’ara bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tombul Escort