Fatura verilmezse nereye şikayet edilir?
19 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan son duyuruyla birlikte, tüketiciler için makbuz ve fatura alma zorunluluğu daha da önemli hale geldi. Bir müşteri makbuz veya faturanın düzenlenmediğini tespit ederse, bunu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirmelidir.
Fatura yoksa ne yapmalı?
Kullanılmış faturanın kaybolması halinde mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Kaybolan belgelerin geçersizliğinin ispatı ve kayıp belgesi istenmekte olup vergi dairesine başvurulması gerekmektedir.
Fatura vermemek suç mu?
Faturanın ödenmemesi bir suç olarak değerlendirilir ve kanunen cezalandırılır.
Ürünün faturası olmazsa ne olur?
Fatura yoksa, alıcılar ürünleri iade edemezler. Ayrıca, satıcılar yaptıkları her satış için belirli vergiler ödemek zorundadır. Satışları ve yıl sonu gelirleri bu faturalarda kaydedilir.
Vergi kaçıranlar nasıl ihbar edilir?
Öte yandan, denetim işlemlerine ilişkin bilgi talep etmek isteyen vatandaşların, bildirim ve şikâyetlerini VİMER bildirim numarası (189) üzerinden veya .tr adresindeki “Vergi Bildirimi” bölümünden veya Dijital Vergi Dairesi’nden kayıt numarası alarak iletmeleri gerekiyor.
Fatura vermek zorunda mı?
Mükellef Hizmetleri Usul Grubu Müdürlüğü. Söz konusu Kanunun 232 nci maddesi hükmüne göre tacirler, sattıkları mallar veya yaptıkları işler için fatura düzenlemek ve aldıkları mal veya hizmetler için fatura talep etmek ve almak zorundadırlar.
Hangi belgeler fatura yerine geçer?
Vergi Usul Kanunu’na göre; belirli koşullar altında fatura yerine geçebilecek belgeler: – Perakende satış fişleri, – Gider bildirimi, – Üretici makbuzu, – Serbest meslek makbuzları, – Ücret kayıt ve belgeleri, – Giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Fatura kaybetmenin cezası ne kadar?
Perakende fişi, yazar kasa fişi, fatura vb. belgelerin düzenlenmediğinin tespiti halinde 2. düzenleme 2023 yılı için yapılacaktır.
Aldığım ürünün faturasını nasıl bulurum?
Mükellefler, resmi e-fatura web sitesi (.tr) üzerinden TIN veya TC Kimlik numaralarını girerek e-fatura talebinde bulunabilirler. E-arşiv talepleri için resmi e-fatura web sitesine (.tr) giderek fatura numarası veya şirket adı kullanılarak işlem yapılabilir.
Müşteriye fatura kesilmezse ne olur?
Fatura düzenlememek işletmeler için çeşitli cezalara yol açabilir. Faturalama, hem alıcılar hem de satıcılar için işlemleri güvence altına almaya yardımcı olur. Örneğin, fatura düzenlenmezse ürünü satın alan alıcı iade yapamaz.
Fatura kesmemenin cezası ne kadar 2024?
Buna göre, tarihli denetimde tespit edilen üç adet faturanın düzenlenmemesi nedeniyle söz konusu mükellefe, faturada gösterilecek tutarın %10’u oranında ve fatura başına 10.000 TL’den az olmamak üzere üç adet özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
376 Dilekçe İndirimi Ne Kadar?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 376 ncı maddesinin 7338 sayılı Kanunla değiştirilmesiyle, uzlaşma halinde, kararlaştırılan verginin veya vergi farkının tamamının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kararlaştırılan ceza tutarının %25’i, vergi cezalarının ise %75’i ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise kararlaştırılan ceza tutarının %75’i mahsup edilecektir.
Fatura alınmazsa ne olur?
Makbuz ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir. Alınmayan her fiş veya faturanın KDV’si, bu fişi veya faturayı ibraz etmeyen kişinin haksız iradesidir. Bu durum ayrıca gelir/kurumlar vergisinin eksik hesaplanmasına da yol açar. Belgenin alınamaması vergi kaybına ve vergi kaçırmaya yol açar.
Faturası olmayan ürünün garantisi olur mu?
Başka bir deyişle, faturası bulunmayan ürünlerde tüketiciler garanti belgesi ile garantiyi talep etme hakkına sahiptir.
Fatura alacağı nasıl ispat edilir?
Fatura şikayet konusu ise, faturayı düzenleyenin öncelikle faturayı diğer tarafa gönderdiğini ispat etmesi gerekir. Tebligatı ispatlamak için faturanın taahhütlü posta yoluyla veya noter aracılığıyla gönderilmesi tavsiye edilir.
Faturamı göndermiyorlar ne yapmalıyım?
Satıcıyla iletişime geçin: Faturanın neden gönderilmediğini öğrenmek için satıcıyla iletişime geçin. Çoğu durumda, faturayı e-posta veya posta yoluyla talep edebilirsiniz. Tüketici hakem heyetine başvurun: Satıcıyla iletişime geçmenize rağmen faturayı almadıysanız, tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.
Maliyeye şikayet edilince ne olur?
Vergi bildirimi sonucu; fesih primi, bildirimi yapılan mükellefe ödenmesi gereken verginin %10’u üzerinden hesaplanır; bunun 1/3’ü nakit olarak ödenir. Geri kalan kısım ise borç tahsilatı yoluyla kapatılır.
Vergi ihbar edenin kimliği açıklanır mı?
Bildirimi alan kurumlar, öncelikle muhbirin kim olduğunu ve Vergi Usul Kanunu’nun 135. maddesi uyarınca yetkililer aracılığıyla soruşturma talebinde bulunup bulunmadığını tespit eder. Muhbirin adı gizli tutulur ve hiçbir şekilde ifşa edilmez.
Bir firmayı nasıl şikayet edebilirim?
Alo 175 Tüketici Şikâyet Hattı kapılarını Habertürk’e açtı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, Habertürk muhabiri Çimen Çetin’e Alo 175 Tüketici Danışma Hattı hakkında bilgi verdi.