Latife ne demek islamda?
Latife (çoğulu letâif) kelimesi sözlükte “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle bir şaka veya nükteli söz” anlamına gelip; kelimelerle ifade edilmesi zor, ince bir anlamı olan, gönüle gelen bir duyguyu, güldüren garip söz veya hikâyeyi ifade eder.
İnsandaki latifeler nelerdir?
İnsan on latîfeden (letaif-i aşara) yaratılmıştır: kalb, akıl, sır, hafi, ahfa; nefis, ateş, hava, su ve toprak. Bunlardan ilk beşi (letaif-i hamse) emir âleminden, son beşi ise insan âlemindendir. Bunlardan ilk altısına letaif-i sitte (altı latife), son dördüne ise cesetler veya dört unsur (anasır-ı erbaa) denir.
Latife ne demek risale-i nur?
Sözlükte “ince, yumuşak şey”; “akıl” anlamına gelen latîfe kelimesi, “son derece ince bir manayı ifade eden, sözle açıkça anlatılamayan, işaretlerle insanlara iletilebilen, tadılarak ve deneyimlenerek öğrenilen bilgi” anlamında tasavvuf terimi olarak kullanılmıştır (et-Taʿrîfât, “laṭîfe” san.; Kâşânî, s. 83).
Manevi latife ne demek?
Letâif, latîfe kelimesinin çoğuludur ve ruhun seviyeleri veya farklı boyutları için kullanılan bir tasavvuf terimidir. Başka bir tanıma göre, incelikler, duyu organlarımız ve zihnimiz tarafından sağlanan bilgilerin ötesine geçen manevi gerçeklikleri algılamamızı sağlayan hassas bilinçdışı yeteneklerdir.
Latife Kur’an’da geçer mi?
Latif ismi Kur’an-ı Kerim’de yedi defa geçmektedir.
Latife ne için kullanılır?
Latife ve Hezl, Divan edebiyatının mizahi eserleri arasındadır. Latife, “insanları güldüren ve neşelendiren hoş ve güzel sözler, özellikle fıkra, nükte, espri, anekdot” vb. olarak tanımlansa da, Divan edebiyatı döneminden itibaren farklı eserlerde farklı kullanım alanları bulmuştur.
Kalbin 7. mertebesi nedir?
Halvetiyye gibi nefsin tabakalarını sülüka esas alan tarikatlarda ise seyrüsülûk, nefsin yedi tabakasına (emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, râziye, marziye, kâmile) işaret eden yedi İlahî isim (kelime) anlamına gelir ki bunlara “atvâr-ı seb’a”, i tevhid, Allah denir ki, zikirle yapılan şey (hû, hak, hay, kayyûm, kahhâr) budur.
Ruhun 3 makamı nedir?
İnsanın ruhu üç düzlemdir; Revani akıl, Sultan akıl, aydınlık akıl. Ruhun da yedi düzlemi vardır. Bu ruh yedi düzlemi elde etmedikçe, ruhun aydınlık düzlemine ulaşamaz.
Latife nereden gelir?
Latife isminin kökeni: Latife isminin kökenine baktığımızda Arapça kökenli olduğunu görüyoruz.
Latife eş anlamlısı nedir?
Birini güldürmek ve eğlendirmek için kullanılan kelimelere şaka denir. Cümlede zekâ yerine, ıslak şaka veya el şakası gibi birçok türü olan bir şaka da kullanılabilir.
Latife yaptım ne demek?
Latife kelimesi TDK’ya göre genel olarak “şaka” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelimenin anlamını açıklamak gerekirse; Küçük ve tatlı bir şaka olarak söylenebilir. Ayrıca muhatabı rahatsız etmeyen, naif ve nazik bir şekilde işlenen şakalar olduğu da söylenebilir.
Latife Hanım ne yaptı?
Latife Hanım, uygun bir karargâh arayan Mustafa Kemal’i Göztepe’deki villasına davet etti ve o da kabul etti. Latife Hanım, adeta köşkte Mustafa Kemal’in sekreteri oldu. İlk başlarda kasıtlı olarak geri planda kaldı ve Mustafa Kemal’in istediğini yapmaktan memnundu, ancak daha sonra öne çıkmaya başladı.
Kalp zikri nedir?
Kalp zikri, Yüce Allah’ı gizlice (kalple) anmak demektir. Kalp zikri, günlük olarak okunarak vird’e dönüştürülebilir. Ancak, bu günlük olarak düzenli olarak yapılmazsa, etkili olmaz. Ayrıca, vird’ün kalp zikri olması gerekmez. Her gün dua etseniz, ayet okusanız, açıkça okusanız, vb., bu sizi hasta eder; ancak kalbin zikri yoktur.
Ruhun mertebeleri nelerdir?
Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınmıştır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.
Latife dinen ne demek?
Latife-i rabbaniye”; Ruha bağlı akıl, gönül, vicdan gibi bütün manevi cihazları ifade eder. Bedenin organları olduğu gibi ruhun da melekeleri vardır. Latife-i rabbaniye tabiri kalp ve ruh için de kullanılır. Bunlara latifa denmesinin sebebi bunların ince ve gözle görülemeyecek kadar ince olmalarıdır.
Latife ismi ne anlama gelmektedir?
Latife ismi halk arasında nükte ve mizah anlamı taşıdığı için bilinir. Ancak hoş, nazik ve yumuşak anlamına gelen Latife ismi Arapça kökenlidir. Günümüzde sıklıkla tercih edilen bu isim aynı zamanda garip ve güzel sözler anlamına da gelmektedir.
Latife yaptım ne demek?
Latife kelimesi TDK’ya göre genel olarak “şaka” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelimenin anlamını açıklamak gerekirse; Küçük ve tatlı bir şaka olarak söylenebilir. Ayrıca muhatabı rahatsız etmeyen, naif ve nazik bir şekilde işlenen şakalar olduğu da söylenebilir.
Latife etme nedir?
şaka, espri; şaka
Latif ne demek TDK?
Arapça kelime. Yumuşak, hoş, güzel, nazik anlamına gelir.