Makalenin amaç kısmı nasıl yazılır?
GİRİŞİN AMACI MAKALENİN TANITIMIDIR > Birinci kural, sorunun mantıksal bir tanımıdır. > İkinci ve üçüncü kurallar, yapılan çalışmalar ve yöntem seçimidir – sorunun ne olduğu ve çözmek için nasıl ilerleneceği. > Dördüncü kural, ana bulguları ve sonuçları sunmaktır.
Makalenin amacı nedir?
Makale, herhangi bir konu hakkındaki bir görüşü veya fikri savunmak ve kanıtlamak için yazılmış bir metindir. Gazete ve dergilerde yayınlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkındaki görüş ve düşünceleri sunmak veya bir tezi savunmak veya desteklemek için yazılan yazılara “makale” denir.
Makalenin bölümleri nelerdir kısaca?
Başlık ve özet makalenin ana unsurları olmakla birlikte, ana çerçeve IMRAD olarak tanımlanmıştır. IMRAD, makalenin ana bölümlerini temsil eden Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular ve Tartışma terimlerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.
Makalenin giriş kısmında neler olmalı?
Makalenin “Giriş” kısmının 1 (bir) sayfadan fazla olmamasına dikkat edin. “Giriş” bölümünün temel amacı araştırmacıya hazırlanan yayının konusu veya sorunu hakkında ön bilgi sağlamaktır. Bu ön bilgileri sunarken aşırı ayrıntılı ve gereksiz cümlelerden kaçının.
Bir makalenin amacı nerede yazar?
Giriş bölümü, araştırma konusunun (probleminin) tanımı, araştırmanın amacı ve önemi gibi bilgilerin yer aldığı bir sunumdur.
Araştırmanın amacı nereye yazılır?
Buna göre, araştırmacının araştırmasında yanıt bulmaya çalıştığı sorular varsa, bunları alt amaçlar, soru kümeleri veya test etmek istediği hipotezler/hipotezler olarak belirtmelidir. Bu bölüm araştırmanın amacını açıklamayı amaçlamaktadır. Bu bölüm araştırmanın amacını açıklamayı amaçlamaktadır.
Makalenin 4 özelliği nedir?
Makalenin özellikleri Makaleler nesnel verilerin kullanımını içerir. Makale başlığı okuyucunun dikkatini çekmeli ve içeriği kapsamalıdır. Kelime oyunlarından kaçınılır, süslü ifadelerden kaçınılır ve fikirler doğrudan iletilir. Ele alınan konu bilimsel yöntemler kullanılarak değerlendirilir.
Makale yazarken kendi cümlelerimiz olur mu?
Kesinlikle gerekli olmadıkça doğrudan referanslardan kaçınılmalı ve tüm makale yazarın kendi sözcükleriyle yazılmış bir anlatı ile birlikte sunulmalıdır. Yazar, atıf yaparken kullanmayı düşündüğü kaynağın yazarının adıyla başlamalı ve o yazarın kendi sözcükleriyle söylediklerini anlambilimi bozmadan tekrarlamalı ve olduğu gibi aktarmalıdır.
Bir metnin makale olduğunu nasıl anlarız?
Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkında bir görüş ve düşünceyi ifade etmek ve bir tezi savunup desteklemek için yazılan yazılara makale denir. Bir makale herhangi bir konu hakkında bilgi sağlamak için yazılabilir. Ayrıca, yeni bir fikir geliştirmek, o fikri desteklemek ve kanıtlamak amacıyla yazılan makalelerdir.
Makalenin en zor yazılan kısmı neresidir?
Tartışma, makalenin yazılması en zor kısmıdır.
Makale kaç kısımdan oluşur?
Orijinal (tam metin) araştırma makaleleri, bilimsel çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan orijinal bilimsel makalelerdir. Makale başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, sonuçlar, tartışma ve kaynaklardan oluşur. Makale 16 sayfayı geçmemelidir.
Makalenin özet kısmında neler olmalı?
Özetin giriş kısmında, konu hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra, sorun belirtilmeli ve çalışmanın amacı açıklanmalıdır. Daha sonra çalışmada kullanılan yöntem özetlenmelidir. Bulgularda her şeyi yazmaya çalışılmamalıdır. Çalışmanın ana sorusunu yanıtlayan önemli ve özel kısımlar özetlenmelidir.
Makalenin iyi olduğunu nasıl anlarız?
Makaleyi değerlendirirken giriş, yöntem, sonuçlar ve tartışma bölümleri dikkatlice incelenmeli, ayrıca makale hakkında önemli bir görüş sağlayan yazının kalitesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Konunun önemi, çalışmanın amacı açıklanmalı ve konu hakkında bilinen ve bilinmeyenler açıklanmalıdır.
Makale içeriği nasıl olmalı?
Makale hazırlanırken geçerli bilimsel yöntemler, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. takip edilmelidir. Bilgiler uygun şekilde ve belirli bir sırayla verilmelidir. Bir makale özet, ana metnin bölümleri, bir bibliyografya ve ekler (varsa) içermelidir.
Makalenin içinde neler var?
Bilimsel bir makale, ele aldığı konuyu kanıta dayalı bir şekilde sunmalıdır. Bilimsel bir makalenin belirli bir yazım biçimi vardır. Tüm bilimsel makalelerin bir başlığı, özeti, girişi, yöntemi, sonuçları, sonucu ve tartışma/önerileri ve ayrıca bibliyografya bölümleri vardır. Bilimsel makaleler bilimsel dergilerde yayınlanır.
Amaç ve kapsam nasıl yazılır?
1-TEZİN AMACI: Tezin neden ve hangi amaçla yazılacağı açıkça belirtilmelidir. Tezin birden fazla amacı varsa her amaç ayrı ayrı açıklanmalıdır. 2-KONU VE KAPSAM: Burada hangi konunun inceleneceği açıkça belirtilmeli ve amaçla ilişkisi açıklanmalıdır.
Çalışmanın amacı nasıl yazılır?
TEZİN AMACI: Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka bir deyişle, araştırmanın sonunda elde edilecek sonuçlar, neyin arandığına dair içgörü sağlar. Bu başlık altında, “ne yapılacağı değil, neden yapılacağı” ortaya konur. Tezin birden fazla amacı olabilir.
Amaç kapsam nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, kapsam derginin amacı veya hedefidir. Yayının okuyucularına içeriğiyle sunmak istediği şeydir. Derginin “amacı” veya “misyonu” makalenizin dergi için uygun olup olmadığını gösterecek birçok faktörü içerir.
Makalenin sonuç kısmı nasıl yazılır?
Sonuç bölümü araştırmanın amacını, temel bulguları, bu bulguların yorumunu ve benzer/önceki araştırma bulgularıyla karşılaştırmaları kısaca belirtmelidir. Son olarak, sonuç bölümünün sonunda okuyuculara önerilerde bulunulur.