İçeriğe geç

Yerelleşme Teoremi Nedir

Yerelleşme kavramı nedir?

Bir anlamda ademimerkeziyetçilik, devletin merkezi yönetim birimleri ile yerel yönetim birimleri arasındaki işbölümünde yerel birimlerin önem kazanması anlamına gelmektedir.

Yerelleşme desantralizasyon nedir?

Merkeziyetsizlik, merkezi hükümetin yetki ve sorumluluklarını il birimlerine dağıtan bir kavramdır. 1990’lardan sonra giderek popülerleşen ve her ülke ve sistemde farklı amaçlar için kullanılan bir kavramdır.

Mali yerelleşme nedir?

Mali ademi merkeziyetçilik genellikle yerel ekonomik faaliyetler için yerel yönetimlere yetki devrini içerir. Bu süreç farklı yönetim birimlerinin mali sorumluluklarını tanımlar. Ayrıca, mali ademi merkeziyetçilik hizmet sunumunu destekleyen mali araçları ve yöntemleri içerir.

İdari yerelleşme nedir?

Yetki genişliği, merkezi hükümetten merkezi hiyerarşi içindeki il birimlerine yetki ve sorumluluk transferini ifade eder. Yetkili birimler merkez adına hareket eder ve karar alır. Ayrıca idari veya bürokratik ademi merkeziyetçilik olarak da adlandırılır çünkü ana karar alma organı merkezdedir (Work, 2002: 7).

Yerel yönetim nedir kısaca açıklayınız?

1982 Anayasası’na göre; yerel yönetimler (mahalli idareler); “İl, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirlenen ve karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, kamu hukukuna göre yönetilen tüzel kişilerdir.”

Yerellik kavramı nedir?

Fizikte, yerellik ilkesi bir nesnenin yalnızca yakın çevresinden doğrudan etkilendiğini belirtir. Yerellik ilkesini içeren bir teoriye “yerel teori” denir. Bu, yakın veya uzak “yerel olmayan” eylem kavramına bir alternatiftir. Yerellik, klasik fiziğin alan teorilerinden evrilmiştir.

Desantralizasyon ilkesi nedir?

Merkeziyetsizlik, merkezde yoğunlaşan bir şeyin bir kısmının merkezden dışarı, merkezden uzağa aktarılmasıdır. Merkezi hükümetin idari, mali veya siyasi alanlardaki yetki ve sorumluluklarının daha alt kademelere aktarılması anlamında kullanılır.

Eğitimde yerelleşme nedir?

Eğitim alanında, ademi merkeziyetçilik, eğitimle ilgili tüm paydaşların temsilini sağlayan bir yönetim biçimidir. Bu yönetim tarzı, karar alma sorumluluklarını eğitim örgütlerine devreder (Şişman ve Turan, 2003).

Politik yerelleşme nedir?

Buna göre yerinden yönetim, “kamu merkezî yönetimi ve işlevlerinin; “merkezî otoritenin, taşra birimlerine, yarı-özel kamu birliklerine, fonksiyonel makamlara, özel mahalli idarelere veya sivil toplum kuruluşlarına devredilmesi” şeklinde ifade edilmektedir (Özmüş, 2005:2).

Yerelleşme ekonomisi nedir?

Yerelleşme ekonomileri, aynı alanda bulunan ve aynı endüstriye ait olan firmaların oluşturduğu kümelenme ekonomileridir. Yerel endüstri düzeyinde meydana geldiklerinden, firmalar için dışsal, endüstri içinse içsel sonuçlar doğururlar (Küçüker, 1998).

Oates teoremi nedir?

Oates (1985), gelişmiş ülkelerin daha fazla ve daha iyi merkezsizleştirilmiş kamu sektörlerine sahip olduğunu belirtir. Ülkeler zenginleştikçe daha fazla merkezsizleştirme talep edebilirler (Pereira, 2013, s. 5).

Yerel yönetimler maliyesi ne demek?

İl özel idareleri, belediyeler, bağlı idareler ve birliklerin bütçeleri, mali yıl içinde gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasını ve giderlerin yapılmasını sağlayan meclis kararıdır.

Küresel yerelleşme ne demek?

Kavramın tarihine bakarsak, glokalizasyonun kökenlerinin Japonca “dochakuka” veya “küresel yerelleşme” kavramına dayandığını görebiliriz. Bu kavram en temel anlamıyla, küresel pazar için üretilen hizmet veya ürünlerin yerel kültürlere uyarlanması olarak açıklanmaktadır (Khondker, 2004: 18).

Vali yerel yönetim midir?

İl özel idareleri, merkezi yönetimi temsilen Vali başkanlığında faaliyet gösteren, karar organı merkezi ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan ve bulundukları il veya ilçe sınırları içinde faaliyet gösteren yerel yönetim birimleridir.

Yerel yöneticiler kimlerdir?

Türkiye’de yerel yönetimler kapsamındaki idareler en geniş anlamıyla; belediyeler, il özel idareleri, yarı belediye idareleri, mahalli idare birlikleri, kalkınma ajansları ve il gençlik spor müdürlükleri olarak tanımlanabilir.

Şehirleşme kavramı nedir kısaca?

Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişmesidir. Başka bir deyişle, küçük bir alanda büyük bir nüfus yoğunlaşması, yeni bir fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık bir ilişki ağı, ekonomik sektörlerin farklılaşması ve benzersiz bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır.

Eğitimde yerelleşme nedir?

Eğitim alanında, ademi merkeziyetçilik, eğitimle ilgili tüm paydaşların temsilini sağlayan bir yönetim biçimidir. Bu yönetim tarzı, karar alma sorumluluklarını eğitim örgütlerine devreder (Şişman ve Turan, 2003).

Yerelleşme ekonomisi nedir?

Yerelleşme ekonomileri, aynı alanda bulunan ve aynı endüstriye ait olan firmaların oluşturduğu kümelenme ekonomileridir. Yerel endüstri düzeyinde meydana geldiklerinden, firmalar için dışsal, endüstri içinse içsel sonuçlar doğururlar (Küçüker, 1998).

Bölgeselleşme ne demek?

Bölgeselleşme, bölgesel ekonomik entegrasyon, bölge içi ticaret, doğrudan yabancı yatırım ve ticaret düzenlemeleri yoluyla belirli bir bölge içinde bölge içi ekonomik bağımlılığın derinleştirilmesini ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tombul Escort